# 26 Buitengewoon: Aniek organiseert kerstpakketten voor mensen met een chronische ziekte 

Welkom bij het vierde artikel van Buitengewoon. In deze inclusieve serie plaats ik de schijnwerper op Nederlandse vrouwen van alle achtergronden, die vechten voor gelijkheid en inclusiviteit, inspirerende boodschappen verkondigen of gewoon heel erg gave dingen doen. Wil je iemand nomineren? Dat kan! Mail me: iris.g.bouwmeester@gmail.com.

Deze keer belde ik met Aniek Vogel (27), die met haar onderneming Ava Meisjescoaching meisjes en jonge vrouwen met een chronische ziekte coacht. Daarnaast organiseerde ze dit jaar voor het eerst een kerstpakkettenactie – speciaal voor mensen met een chronische aandoening die niet (of nauwelijks) kunnen werken en daardoor nooit een kerstpakket krijgen. Als chronisch zieke weet Aniek zelf hoe dat voelt, en daarom besloot ze daar verandering in te brengen: “Ik dacht: ik probeer het gewoon en dan zien we wel waar het schip strandt. Uiteindelijk werden het 30 dozen vol met cadeaus!”

Hoi Aniek! Hoe kwam je op het idee kerstpakketten te maken voor mensen met een chronische ziekte?

Ik liep al een paar jaar met dit idee. Ik ben zelf gedeeltelijk afgekeurd om te werken toen ik ongeveer 19 was, dus vanaf toen heb ik nooit meer een kerstpakket gehad. Ik hielp mijn ouders vaak bij het uitpakken van hun pakketten en toen dacht ik: wat zou het leuk zijn als chronisch zieken die thuiszitten óók een kerstpakket krijgen. Maar er was niemand die zoiets verzorgt. 

Dit jaar hadden ik en mijn vriend het er weer over, zo rond begin november. Toen zei ik tegen hem: ‘Ik ga het gewoon proberen! Als het niet lukt, lukt het niet.’ Maar het is gewoon gelukt! Bijna alles heb ik gesponsord gekregen, van de inhoud tot de verzendkosten. Alleen voor de dozen kon ik geen sponsor vinden. Die hebben mijn ouders uiteindelijk betaald, omdat ze het zo leuk vonden dat ik dit organiseerde.

Waardoor werd jij destijds gedeeltelijk afgekeurd?
Ik heb het syndroom van Ehlers-Danlos, een bindweefselafwijking. En ik heb gastroparese, dat is een maagverlamming. Dit zorgt ervoor dat ik niet meer op een kantoor kan werken, maar ik heb ondertussen wel mijn eigen onderneming gecreëerd, Ava Meisjescoaching. Ik coach vrouwen en meisjes die ook chronisch ziek zijn om te kijken wat er voor hen nog allemaal mogelijk is en wat er nog allemaal wél kan – in plaats van te focussen op wat je niet meer kan door je aandoening. 

Ik was zelf vroeger heel erg zoekende naar wat ik zou kunnen doen en had veel vragen, maar kon eigenlijk bij niemand terecht. Dat was een hele lange puzzel voor mij en daar had ik graag hulp bij gehad. Nu ben ik zelf die persoon geworden voor anderen met een chronische aandoening.

Hoe is je plan ontwikkelt van een idee naar een doos vol kerstcadeaus?

Op een zondagmiddag keken we voetbal bij mijn schoonouders. Ik zat erbij met mijn laptop en besloot gewoon allerlei bedrijven te gaan mailen. Ik legde het idee uit, dat ik op zoek was naar sponsoren en of ze misschien konden helpen met bijvoorbeeld oude voorraad van een actie. De maandag erna had ik al de eerste reacties in mijn inbox: ‘Wat een mooi initiatief, wij willen helpen!’. Zo heb ik al mijn spulletjes bij elkaar kunnen verzamelen. In totaal heb ik 25 sponsoren binnengehaald.

Toen heb ik een website aangemaakt waar mensen die chronisch ziek zijn zich kunnen aanmelden voor een kerstpakket (www.chronischgeschenk.nl). Binnen een week had ik al 200 aanmeldingen! Uiteindelijk hebben we alle e-mailadressen genomen en daaruit 30 winnaars geloot.

Wat voor spullen zitten er in jouw kerstpakket? Zijn er producten die juist wel of niet handig zijn voor jouw doelgroep?

Er zitten allemaal blijmakers in: dingen die mensen opvrolijken voor als ze een slechte dag hebben en er even doorheen zitten. Er zit bijvoorbeeld houten versiering in voor in de kerstboom en een tijdschrift van AndC, het magazine van Chantal Jansen. 

Ook heb ik spullen van Lief Leven gekregen en een doe-boek van de Maag Lever Darm Stichting. En iemand heeft een heel mooie illustratie gemaakt, speciaal ontworpen voor dit kerstpakket.

Cookies & privacy

Voor je verder kan moet je eerst hier je instellingen voor cookies & privacy toestemming instellen. Voor een volledig en goed werkende site klik je op de knop 'accepteer alles'.

Privacy beleid | Sluit