# 3: Proteïne, wat is het en waarom is het belangrijk?

Proteïne wordt steeds populairder, je zou kunnen zeggen dat het een trend is!
Zelfs grote merken voegen het nu toe aan bijvoorbeeld drinkyoghurt of ontbijtproducten.
Maar wat houdt proteïne eigenlijk in en waar heb je het voor nodig?

Proteïne (ook wel bekend als ‘eiwit’), is opgebouwd uit kleinere eenheden genaamd aminozuren. In je lichaam komen verschillende 20 aminozuren voor en deze spelen een rol in allerlei processen. Sommige van die aminozuren kan je lichaam zelf maken, maar voor een aantal aminozuren zul je de ‘ingrediënten’ uit je voedsel moeten halen. Dat zijn de zogenaamde ‘essentiële aminozuren’.

Een van de processen waarvoor aminozuren belangrijk zijn is het herstel van spieren. Want wanneer je intensief sport, kunnen de spieren een beetje beschadigd raken. Het bestaande spierweefsel wordt namelijk voor een deel afgebroken om nieuw (en sterker) spierweefsel aan te maken. Hoe heftiger je traint, hoe meer de spieren beschadigd raken. Gelukkig kan je lichaam dit zelf goed repareren. Hiervoor heb je aminozuren nodig: dit zijn namelijk een soort ‘bouwstenen’ voor je spieren. Ook heb je wat koolhydraten nodig om je lichaam genoeg energie te geven om de aminozuren naar de juiste plek te brengen.

Wanneer je een goed gebalanceerd dieet hebt krijg je meestal voldoende proteïne binnen. Maar wanneer je veel sport is het slim om wat extra proteïne in te nemen zodat je spierweefsel goed onderhouden kan worden. Afhankelijk van de sport kan iemand maar liefst 1,2 tot 1,8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig hebben per dag (bijvoorbeeld: 70kg x 1,2 = 84 gram per dag). Hoeveel eiwit je precies nodig hebt verschilt per persoon, en is ook afhankelijk van lengte en leeftijd. Gelukkig bevat een normaal eetpatroon al flink wat proteïne. Het zit namelijk onder andere in melkproducten, vlees en vis.

Als je veel sport kan het lastig zijn om volledig aan je proteïnebehoefte te voldoen. In dat geval kan het handig zijn om proteïneshakes te gebruiken. Dit zijn shakes op basis van water, melk of vruchtensap waar je een aantal scheppen proteïnepoeder aan toevoegt. Deze proteïnepoeders bestaan niet alleen in verschillende smaken (bij FemmeGym verkopen ze allerlei smaken, van gingerbread tot brownie), maar ook in verschillende soorten. Welke soort je nodig hebt is afhankelijk van de sport die je beoefent.

Zo bestaat er weiproteïne: dit is proteïne van hoge kwaliteit die heel snel wordt opgenomen (meestal binnen drie kwartier). Deze proteïne is daarom vooral voor korte trainingen goed geschikt om achteraf te gebruiken. Voor w

at langere trainingen kun

je bijvoorbeeld proteïne op basis van soja, hennep of erwten gebruiken. Deze worden wat langzamer opgenomen (binnen 2/3 uur) en zijn daarom geschikt om voor de training in te nemen. Dan kan je lichaam meteen met de aminozuren aan de slag terwijl je aan het trainen bent. Pas wel op dat je het niet te kort voor je training inneemt: dat kan een klotsend gevoel geven in je buik tijdens het trainen. Ook bestaat er nog een derde type proteïne, die heel erg langzaam wordt opgenomen: caseïne. Deze proteïne wordt gedurende 6-8 uur opgenomen en kun je daarom de avond van te voren innemen, voor als je ’s ochtends vroeg gaat sporten.

Om uit te zoeken welke proteïne voor jou het beste werkt kun je het beste een tijdje een soort proberen. Vooral wanneer je veel sport en het gevoel hebt dat je niet ‘verder’ komt (of dat je geen spierweefsel meer op lijkt te bouwen) is proteïne echt een aanrader.

CONTACT