Every Body has a story, let's create yours!

#16: Weet wat je moet eten voor je favo les!

Weet wat je moet eten! Het verschil tussen eten voor een kickboksles en een yogales.

Het je eindelijk heb je een plekje weten te bemachtigen in de populaire kickboksles, word je halverwege de les opeens misselijk, duizelig en krijg je zelfs het gevoel dat je gaat flauwvallen – ai! Herkenbaar? Dan ben je je waarschijnlijk een ongeluk geschrokken. Het voelt natuurlijk hartstikke eng, maar eigenlijk is de oorzaak meestal heel simpel: je hebt gewoon te weinig gegeten. Net als dat een auto met een lege tank niet ver komt, zul jij niet ver komen met een lege maag. En tsja, dan ga je dus finaal van je stokje.

Maar wat moet je dan eten? En wanneer? Dit ligt wat ingewikkelder. Je voedingsbehoefte verschilt namelijk per sport. Ga je een half uur intensief kickboxen of doe je een uur cardio? Sta je met een knalrood hoofd gewicht te heffen of rek je je lichaam op tijdens een yogales?

Ik zet het even allemaal voor je op een rijtje, zodat je niet alleen al die ellende voorkomt, maar ook nog eens je sportprestaties kunt verbeteren!

Wat voor sport ga je doen?
Het eerste wat je moet bedenken is wat voor type sport je gaat doen, zodat je weet wat je van je lichaam vraagt.Ga je kickboxen of gewichtheffen? Dan moet je lichaam in een korte tijd veel kracht leveren. Om hieraan te kunnen voldoen, heeft je lichaam dus voedingsstoffen nodig die het snel kan opnemen en gebruiken.


Ga je een uurtje fietsen, doe je
 een yogales of pilates?Dan moet je gedurende een langere tijd een gematigd (tot intensieve) kracht leveren. En als al je energie al na het eerste half uur is verbruikt, dan heb je dus een probleem.

 

Type 1: Snelle sport, snel energieverbruik

 

Om snel en veel energie te leveren, moet je je eten snel kunnen verteren. Want als je een half uur voordat je gaat boksen bijvoorbeeld een bord stamppot eet, ligt dat natuurlijk als een baksteen op je maag.

Wat moet je eten: Kies voor eten met vooral enkelvoudige koolhydraten. Dit is makkelijk te verteren en levert snel energie, zoals een bord havermoutpap, een dubbele volkoren boterham met notenpasta of twee bananen.

Wanneer: Een kleine maaltijd kun je nog tot een uur voor je training eten. Krijg je vlak voor je training toch nog weer trek? Eet dan een gezond (havermout)koekje.

(Bonustip: havermoutpap en een boterham met notenpasta bevatten ook lekker wat eiwitten, die je spieren goed kunnen gebruiken tijdens het sporten).

Type 2: Langdurige sport, langdurig energieverbruik

Om langdurig energie te leveren, wil je het liefst iets eten dat stukje bij beetje energie levert – zodat niet alle energie al na een kwartier op is!

Wat moet je eten: Voedsel met zowel enkelvoudige als meervoudige koolhydraten. Denk aan: een bord volkorenpasta of zilvervliesrijst met flink wat groenten, een pastasalade of havermoutpap met een halve geprakte banaan.

Wanneer: Een bord pasta of rijst kun je nog tot twee uur van tevoren eten. De pastasalade en havermoutpap met banaan kun je nog tot een uur van tevoren eten.

Psst, zorg ook dat je voldoende drinkt! Doe dit in kleine beetjes, zodat je geen klotsende maag hebt in de sportschool.

That’s it!
Eigenlijk is het best simpel 🙂 Als je deze tips onthoud, sta jij voortaan nooit meer opgebrand in de sportschool!

nl_NL
Get a free day pass